Shellback och Max Martin. Foto: Fredrik Eliasson/Sveriges Radio
Shellback och Max Martin. Foto: Fredrik Eliasson/Sveriges Radio

Shellback får två tunga priser

Låtskrivaren och producenten Johan "Shellback" Schuster från Karlshamn fick två tunga utmärkelser när Musikförläggarnas pris delades ut idag.

Den svenska producent- och låtskrivarduon har, som vanligt, rönt stora framgångar det senaste året. Johan "Shellback" Schuster och Martin "Max Martin" Sandberg har bland annat skrivit hits till Adele och Justin Timberlake.

– Helt fantastiskt roligt, säger Johan "Shellback" Schuster.

När Musikförläggarnas pris delades ut under fredagen var det således ingen skräll att de fick pris på galan i år igen.

– Det som är roligt med jobbet är ju när så många människor som möjligt lyssnar på en låt och tycker att den är bra. Får man sedan ett pris för det är det en rolig bonus och något man kan visa barnbarnen en dag, så att de inte tror att man sitter och ljuger, säger Johan Schuster.

"Tidlöst fast modernt"
Han berättar att han värderar just Musikförläggarnas pris högt. -Det är ett av de roligaste, det känns som ett väldigt nördigt och skönt pris i och med att det går till låtskrivare och producenter, säger Johan Schuster.

Är det något ni har gjort under det senaste året som du är särskilt nöjd med?

– Jag är väldigt nöjd med Justin Timberlakes "Can't stop the feeling" i och med att den känns ganska retro i sin komposition. Jag är väldigt glad över att folk gillar den och att den slog så hårt.

Hur gick det till när ni gjorde den?

– Vi blev kontaktade av Justin Timberlake som var ansvarig för musiken i "Trolls". De behövde en låt till slutet på filmen där alla blir sams och glada, en kraftfull scen, plus att de visade vilka andra låtar som var med, gamla klassiker som "September" och "True colors". Så vi bestämde oss för att göra något som kändes tidlöst fast modernt. Det var fantastiskt att göra något så musikaliskt roligt att till och med mina gamla musikerpolare i Karlshamn kan tycka att jag inte har tappat det helt, säger Johan Schuster och skrattar.

Kompletterar varandra
Han och Max Martin har jobbat tillsammans i åtta år. Johan Schuster beskriver deras samarbete som "ganska så jävla superviktigt".

– Vi gör absolut bäst grejer ihop och vi har så roligt. Det är aldrig jobbigt att jobba med Martin. I mitt liv så har jag kanske träffat fem personer som jag kommer så bra överens med och har sådan tillit till, säger han.

Som Shellback och Max Martin kompletterar de varandra "ganska så perfekt".

– Det gäller allt från produktioner till låtskriveri. Och vi litar på varandra och är ärliga. Jag kan säga "Martin, den där melodin tycker jag är jättedålig" eller så säger han "Johan, de där trummorna låter röv" och så testar vi något annat. Vi är inte fega för varandra, säger Johan Schuster.

Bland övriga vinnare på galan märks Zara Larsson som fick tre priser - årets låt och årets mest spelade låt för "Lush life" samt årets genombrott. Rapparen Erik Lundin utsågs till årets textförfattare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".