En porträttbild på en glad Patrik Hansson
Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.

Tinande relationer mellan Karlskrona och rysk vänort

1:18 min

Efter år av tystnad har relationerna mellan Karlskrona och den ryska vänorten Baltjisk tinat upp rejält.

Till våren gör Karlskrona sitt första besök i den ryska enklaven på sju år.

– Javisst. Vi har fått ett besked ifrån borgmästaren att vi är välkomna i april nästa år, säger Patrik Hansson (S), kommunalråd i Karlskrona.

Bara för ett år sen var läget betydligt frostigare när Karlskrona och ryska Baltjisk firade 20 år som vänorter. Då hade Karlskrona något år tidigare bjudit in vänorten till invigningen av ubåtsmuseet, men inte ens fått ett svar. Och flera kontaktförsök efter det gav ett magert resultat.

KG Svensson besökte sist

Det senaste kommunalrådet som besökte den ryska enklaven var moderaten KG Svensson för sju år sen.

– Det är många år. Och i grund och botten tror vi att det är bättre att träffas och umgås och prata med varandra. Vägen fram till freden går ju inte genom att öka konfliktnivån, säger Patrik Hansson.

Hälsa på varandra 

Nästa år är det 22 år sedan Karlskrona och Baltjisk blev vänorter. Och förhoppningen är att besöket i april ska leda till samtal om vänortsavtalet.

– Inledningsvis handlar det om att återupprätta en vänskap och hitta en relation. Det finns ju ett vänortsavtal i botten och det får man väl titta på sen då, hur skulle man kunna tänkta sig att ett samarbete skulle se ut, säger Patrik Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista