En minibuss som kör färdtjänst för Blekingetrafiken
1 av 3
Foto: Stina Linde / Sveriges Radio.
Kvinna sitter vid dator med två skärmar framför sig.
2 av 3
Det är ett evigt pusslande för Bibbi Svensson och hennes kollegor att få ihop färdtjänstresorna på julafton. Foto: Sofia Månsdotter / Sveriges Radio
Bibbi Svensson, driftsansvarig på Blekingetrafikens beställnings-, lednings- och informationscentral
3 av 3
Bibbi Svensson, driftsansvarig på Blekingetrafikens beställnings-, lednings- och informationscentral Foto: Sofia Månsdotter / Sveriges Radio

Färdtjänsten inför deadline för beställning på julafton

"Det måste vi lösa. Och det kommer vi"
1:26 min

Vill du vara säker på att du får färdtjänst på jul och nyår måste du beställa färdtjänstresa senast den 6 december.

Detta är en ny deadline som färdtjänsten i Blekinge har infört.

– Det är ju ett pusslande och det är därför vi har börjat med våra nya rutiner, att man får boka lite tidigare och så stänger vi bokningen en vecka, så att vi är några stycken här inne som koncentrerar oss på att lägga upp en bra planering den veckan, säger Bibbi Svensson, driftsansvarig på Blekingetrafikens beställnings-, lednings- och informationscentral.

Öppnar igen 15 december

6 december är deadline om man vill vara säker på att få sin färdtjänstresa på julafton eller nyårsafton. Innan hade färdtjänsten ingen deadline, utan så fick man boka hela vägen fram och även på julafton.

– Nu säger vi att man inte får göra det. Sen öppnar vi upp så att man kan beställa igen, och då finns det oftast lediga tider men man kanske inte kan åka på exakt den tiden man vill. Men efter den 15 december kan man boka igen.

Tar in mer resurser

På julafton gör färdtjänsten upp mot 700 resor i hela länet; 38 fordon och ett sextiotal chaufförer går varma hela dagen. Hittills har färdtjänsten bara fått ett fyrtiotal beställningar, men Bibbi Svensson tror att det kommer rulla på med fler efter hand. Och hon är inte orolig för att det ska bli för många:

– Då får vi helt enkelt ta in mer resurser. Vi har ju avtal med taxibolag i stort sätt alla städer här, så då får vi ta en dialog med dem. För har man bokat så ska man få sin resa. Så det måste vi lösa, och det kommer vi göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".