Släktforskning
1 av 2
Annika Gylling hjälper Ingrid Hansson att hitta rika släktingar. Foto: Monikia Titor/Sveriges radio
Inskannade dokument från 1700-talet.
2 av 2
Dokument från 1700-talet kan avslöja gamla hemligheter. Foto: Monika Titor/Sveriges radio

Släkthemligheter avslöjas när Blekingearkivet öppnas

"Jag hittade pappan"
1:34 min

På lördagen var det Arkivens dag och Blekingearkivet i Bräkne Hoby slog upp portarna för nyfikna besökare som ville ta reda på mer om sina släktingar och sin byggd.

– Jag har med mig ett dokument från år 1755 där jag bara kan läsa vissa ord, säger Ingrid Hansson från Ronneby.

Bakom en av skärmarna med en massa inskannade gamla dokument sitter Annika Gylling, chef för Svar, Släktforskning i centrum, som är ett samarbete mellan bland annat Riksarkivet och Ronneby kommun. Under dagen har hon hjälpt flera personer att hitta spännande information i arkiven.

– Ibland har man kunnat komma ner till 1600-talet. Var en familj har bott eller vem som var pappa till ett oäkta barn, säger Annika Gylling.

Ville lämna information
De flesta besökarna kom till Arkivens dag för att få information. Men där fanns också de som ville ge information. Beng-Åke Henriksson från Svängsta ville se om Blekinge arkivet kunde ta emot material från Haldafabriken i Svängsta som sedan 1887 tillverkat fickur och sedan även skrivmaskiner.

– Jag ville passa på och se om det finns möjlighet att flytta hit en del av materialet för att få det säkrat för framtiden, säger Beng-Åke Henriksson.

Hoppas på unga
Anders Karlsson, arkivarie från Ronneby kommun, var nöjd med att ett 40-tal besökare hade hittat till arkiven i Bräkne Hoby, men hoppas att fler unga kommer nästa gång.

– Man kanske skulle informera mera på skolor än vad man gör idag, säger Anders Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".