Liten motorbår i vatten. Foto:
1 av 2
Foto: Nick Näslund / Sveriges Radio.
Thomas Andersson, polis.
2 av 2
Thomas Andersson, polis och verksamhetsutvecklare för båtsamverkansprojektet. Foto: Polisen.

Samverkan ska stoppa vågen av båtmotorstölder

"Det ska vara svårt för tjuven"
2:59 min

Det har skett nästan dubbelt så många båtmotorstölder i Blekinge i år jämfört med förra året. Och nu jobbar polisen på ett nytt samverkansprojekt för att sätta stopp för stölderna.

Bara den senaste veckan stals motorer för mellan 600 000 och 700 000 kronor från en båtmotorförsäljare i Karlskrona och flera andra marinor i länet utsattes för stöldförsök.

I västra Sverige har man lyckats minska antalet båtstölder radikalt genom att samverka och nu vill man ta det här framgångsreceptet till resten av landet. Tanken är att det ska komma igång i södra Sverige i vår.

– Det bygger på att varje polisområde har sin polis som är en kontaktperson gentemot båtklubbarna. Man startar en Facebooksida, i ert fall blir det Polisen båtsamverkan syd. Där skriver poliserna vad som är på gång, brottsförebyggande tips och man kan också lämna tips. Då får man den här samverkan som gör att det blir mycket, mycket svårare för tjuvarna, säger Thomas Andersson, polis och verksamhetsutvecklare för båtsamverkansprojektet.

Grov organiserad brottslighet
Hittills i år har det skett 61 båtmotorstölder runt om i Blekinge. Förra året skedde 36. Och Blekinge är inte ensamt om att se en sån här ökning. Överlag i landet har antalet båtmotorstölder ökat med 11 procent i år. Och det är ingen tvekan, enligt Thomas Andersson, om vad det är för typ av tjuvar som begår sådana här stölder:

– Vi pratar om grov organiserad brottslighet, det är ingen tillfällighet att det sker, det är väl utvalda och de är oerhört duktiga, de som håller på med detta. Just båtmotorer är väldigt lätt att göra av med identiteten på. Många ligor kommer utifrån landet in i Sverige och begår de här stölderna. Det är alltid i början på året och i slutet på året som de här marinföretagen drabbas, och under sommaren är det båtar som ligger i vattnet, säger Thomas Andersson.

Vad kan båtmotorägarna göra för att skydda sig?

– Det handlar att göra det svårt för tjuven, så att de tänker att det inte är någon idé. Det ska krävas mycket energi, de ska behöva ha mycket verktyg med sig för att stjäla motorn, mycket ljud, mycket ljus. Och så ska vi hjälpas åt, att man ser till både sin egen och andras båtar. Jag brukar säga det när jag pratar med folk att när man kommer hem från jobbet, oavsett om det är sommar eller vinter, åk en sväng förbi. Få de där oanmälda besöken i hamnen som gör att man stör ut tjuvarna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".