Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lönelyft splittrar lärarna - risk för uppsägningar

Publicerat torsdag 17 november 2016 kl 05.31
"Många mår dåligt, har sjukskrivit sig och det finns inslag av hysteri."
(3:50 min)
Korridor i en skola med skåp till vänster.
Båda sidorna av lärarkåren mår dåligt över lönelyftets effekt på kollegiet. Foto: André Kvist/SR

Lönelyftet för lärare har inneburit en splittring i lärarkåren i Karlshamn. Kommunen oroas över utvecklingen och är rädd vad som kan hända nu.

Det som skulle höja statusen och lönen för läraryrket har haft en högst negativ effekt. Lärarlönelyftet har splittrat kåren i två fraktioner, de som får och de som inte får lönelyftet. 

Kan få stora konsekvenser
Till Karlshamn tilldelade staten 8,55 miljoner kronor utav de tre miljarder kronorna. Den lägsta summan en enskild lärare fick var på 2 500 kronor vilket innebar att endast en del av lärarkåren fick ta del av lyftet. 

– Jag tror inte att vi riktigt förstår vidden utav detta, säger Patrik Håkansson, förvaltningschef för utbildningsförvaltningen i Karlshamn. 

Patrik Håkansson är djupt orolig över vilka konsekvenser detta kommer att ha på kommunens lärarkår. Inte minst om flera lärare börjar säga upp sig på grund av missnöje då de inte fått lönelyft.

Intentionen från statens håll var att höja lön och status för lärarna. Samt att kommuner skulle bistå med den extra summan pengar för lärare som inte fick statliga medel. Men enligt Lärarnas tidning så har endast fem utav 286 kommuner lyckats med detta.

– Man skulle kunna tänka sig att kommunen skjuter till men då måste det finnas ekonomi i kommunen för att skjuta till. Det är stora grupper vi pratar om, det blir väldigt mycket pengar. Tittar jag på den budget jag sitter med så finns det inga möjligheter, säger Patrik Håkansson. 

Hysteri bland lärarna
Lärarna själva har nu delats i två läger men ingen är nöjd eller glad. De som fått lönelyft känner sig utpekade och förvirrade. De som inte fick har tappat gnistan för att lära ut kunskap.

På Väggagymnasiet arbetar "Emma" sedan lång tid tillbaka. Hon vågar inte gå ut med sitt riktiga namn på grund av risken för repressalier men hon beskriver hur stämningen är:

– Många mår dåligt, har sjukskrivit sig, känner sig väldigt nedvärderade och det finns till och med inslag av hysteri.

Emma berättar om en arbetsmiljö där kollegorna är chockade, förvirrade och nedstämda. Hon upplever det som att skolledningen indirekt har sagt att hon inte duger. 

Uppsägningar kan komma
Den dåliga stämningen och besvikelsen går hand i hand med risken för att många säger upp sig. Just det som oroar kommunens förvaltningschef så mycket.

Lärarförbundet i Karlshamn har redan fått signaler om att flera lärare har börjat leta nya tjänster och ämnar att säga upp sig.

– Det kan absolut bli på det här sättet. Vi har redan en hel del lärare som söker sig bort ifrån skolan, säger Maria Borras från Lärarförbundet.

Emma är en av dem som funderar på att lämna. Hon berättar att det framförallt är de äldre lärarna som har blivit åsidosatta till förmån för yngre kollegor. Hon kallar det "mobbning av äldre". 

Trots flera decennier på Väggagymnasiet och en djup kärlek för sitt yrke så är Emma en av lärarna som nu allvarligt funderar på att sluta.

– För mig är ju detta ett slag under bältet och arbetsglädjen försvinner ju när man ser att man inte blir uppskattad. Jag tar en dag i sänder.

Tror du att du är kvar här om ett år?

–Nja, det har jag svårt att se alltså.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".