Bild på ett vägarbeta där det passerar en buss.
1 av 2
Här är några av groparna, vid regn blir de betydligt fler och djupare. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Närbild på en man med svart tröja. I bakgrunden syns en skylt där det står Bergkvara buss.
2 av 2
Mats Knutsson är trafikchef på Bergkvara buss. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.

Hål i vägen skapar problem för bussarna

Bussbolag: Det är ett stort problem
1:31 min

Djupa gropar och hål i vägen vid byggarbetet i centrala Karlskrona ställer till det för bil- och busstrafiken.

Sedan i september pågår byggarbetet vid nya stadsdelen Pottholmen i Karlskrona. I samband med det är några vägar tillfälligt omlagda och har blivit grusvägar. Något som länets busschaufförer märker av. 

– Det har varit stora hålor så att vi har slagit i underredet på bussen. Vi kan inte undvika hålorna för här är markerat med koner så att man måste köra i samma spår hela tiden, säger Mats Knutsson, trafikchef vid Bergkvara buss.

Djupa hål
Cirka 900 bussar och tusentals bilar kör förbi byggarbetsplatsen varje dygn och när det är regnväder så skapas många och djupa gropar i vägen. 

Vissa dagar har vägarna varit i så dåligt skick att bussbolaget akut fått höra av sig och via kommunen be entreprenören att laga vägen.

– Ska man nu ha en grusväg så ska man ju ha någon som ständigt ser till de här hålorna, så att de som kör på vägen inte kör sönder sina fordon. Jag tycker det kunde gjorts mycket bättre, säger Mats Knutsson. 

Gjort sitt bästa
Det är entreprenören Peab som har ansvaret för att vägarna är i bra skick och arbetsledaren Martin Isoaho menar att de har lagat vägarna allt eftersom och gjort så mycket de kunnat. 

– Vi hade trott att det skulle räcka att laga, men det gör det inte. Därför har vi nu bestämt att vägen utanför Lokstallarna ska asfalteras så att vi får till en mer långsiktig lösning, säger Martin Ishoaho.

I mitten av december räknar sedan kommunen och Peab att de ordinarie vägarna ska kunna användas igen och vara ordentligt asfalterade. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".