Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).
Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Foto: Claudio Bresciani/TT.

Regeringens nya jämställdhetsförslag

Regeringen är klar med en strategi mot mäns våld mot kvinnor och den innehåller bland annat ökade insatser mot hedersrelaterat våld.

Strategin ingår i regeringens jämställdhetsskrivelse till riksdagen som presenterades på en pressträff i dag. Enligt jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) sticker två frågor ut. Det ena är mäns våld mot kvinnor.

– Det har gjorts för lite för att förebygga det här våldet, säger hon.

Ökad politisk press
Den andra frågan är den ekonomiska jämställdheten. Hon uppger att regeringen ska ta fram en handlingsplan för att sätta ökad politisk press på att få fram mer jämställda löner.

Strategin mot mäns våld mot kvinnor omfattar tio år och 900 miljoner kronor till olika åtgärder de första fyra åren. Den omfattar också ökade insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck mot kvinnor och flickor.

Barnäktenskapslagen
Regeringen har tidigare talat om att se över barnäktenskapslagen, om att utöka stödet till organisationer som arbetar mot hedersförtryck och om att få till en nationell samling mot hedersrelaterat våld.

– Vi kommer att göra en kartläggning av hedersrelaterat våld i Sverige. Det har inte gjorts sedan 2009 och mycket tyder på att vi behöver en ny, säger jämställdhetsministern. 

Fyra mål
Riksdagen har antagit fyra jämställdhetspolitiska delmål, varav ett är att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. De andra delmålen är en jämn fördelning av makt mellan könen, en ekonomisk jämlikhet och en jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet.

Regeringen vill nu lägga till ytterligare två: jämställd utbildning och jämställd hälsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".