Den första utbildningskullen har just satt sig ner för att lära sig mer om våldsbejakande extremism.
Den första utbildningskullen har just satt sig ner för att lära sig mer om våldsbejakande extremism. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

1 000 kommunanställda utbildas i kampen mot extremism

"Hur många arbetar mot extremism?"
2:34 min

I dag inleds en lång rad utbildningar mot våldsbejakande extremism. Totalt kommer 1 000 kommunanställda att gå utbildningen.

Längst fram i salen med 50-60 stolar står Andreas Ring som under många år arbetat som polis i Malmö. Nu reser han istället land och rike runt för att lära ut mer om våldsbejakande extremism och hur man kan motverka det.

– Det handlar inte om någon åsiktsregistrering utan snarare socialt arbete där man stärker ungdomarna att stå emot argumentet från extremister.

Enligt Karlskrona kommun ser man idag inga tecken på våldsbejakande extremism i kommunen. Men istället för att vänta på vad som faktiskt kan hända, inleder man det förebyggande arbetet nu.

En av alla som nu ska sätta sig i skolbänken och lära sig mer om ämnet är Erik Svensson som jobbar på ett av kommunens HVB-hem.

– Det här känns jätte viktigt och är en fråga som skapar mycket oro, men jag brukar tänka så att en bra relation till de ungdomar jag arbetar med är ett stort steg på vägen.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".