Olle Andersson, Sjöräddningssällskapet på Hasslö står framför båten Michano.
Olle Andersson, Sjöräddningssällskapet på Hasslö. Foto: Per Dahlberg/Sveriges Radio

Högt tryck på Sjöräddningen

"Man ska inte dra sig för att ringa oss"
3:34 min

Inte sedan 2007 har man fått göra akuta utryckningar så många gånger som i år.

Sommaren har varit intensiv för sjöräddningssällskapet i Sverige, närmare bestämt 899 gånger bara under sommarmånaderna. I Blekinge har det varit något lugnare men ändå fler utryckningar än förra året. 200 gånger har man fått lämna hamn på grund av att folk haft problem, men lyckligtvis bara 15 gånger när situationen varit akut. Olle Andersson på Hasslö är en av sjöräddarna i Blekinge.

- Ofta handlar det om att folk fått bensinstopp, eller en tamp i propellern.

Olle Andersson menar att man inte skall dra sig för att ringa om man får problem ute till havs. Det är ju precis det som Sjöräddningen är till för. Sjöräddningssällskapet har 69 stationer och 2000 frivilliga i hela landet. All verksamhet sker helt ideellt. Det trettiotal som är engagerade ute på Hasslö gör jobbet utan ersättning.

- Vi gör det ju för att vi har så himla roligt, säger Olle Andersson.

Men verksamheten kostar ändå massor av pengar och finansieras av bland annat donationer, men även den medlemsavgift på 800 kronor som medlemmarna betalar varje år. För den får man be om hjälp hur många gånger som helst.

- Vi rycker ut även till dem som inte betalt avgift. I 99% av fallen blir de vi hjälpt medlemmar efteråt, säger Olle Olsson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".