En borrmaskin utanför ett hus. Folk sitter och kollar på.
Bergvärmeborrningarna blir sena i länet. Foto: Jurek Holzer/SvD/TT

Borrföretag går för högtryck - bergvärme får vänta

Borraren: Det är familjer som står utan vatten.
1:09 min

Bergvärmeborrningar skjuts upp i östra Blekinge och väntetiderna har blivit längre. Den låga grundvattennivån i länet tvingar företag att prioritera brunnsborrningar.

Borrföretag i Blekinge har just nu fullt upp och måste ställa bergvärmeborrningar åt sidan. Vattenbehovet hos bönder har skapat ett högt tryck på borrföretagen som har blivit tvungna att skjuta upp bergvärmearbeten.

– Man försöker hålla en tidsplan och säga till kunden att man kan komma om fjorton dagar och helt plötsligt kanske man måste ta tre andra hål emellan. Då skjuter man ju på det jobbet, och då blir alla jobb framför förskjutna, säger borrare Andreas Zeliath.

Bönder utan vatten
Det är när grundvattennivån är låg som många bönder blir lidande av brist på vatten. De grävda brunnarna som flera har som källa är inte anpassade för den låga grundvattennivån, och då måste djupare brunnar borras. I det läget går enligt Andreas Zeliath vattenbehovet först.

– Det är familjer som står utan vatten, och bönder och folk med djur och de måste ju ha vatten. Vi får skjuta på bergvärmejobben och sedan försöka jobba ifatt det, säger han.

Blandade känslor
Just nu menar Andreas Zeliath att de ligger en månad efter i tiden, och att det egentligen inte finns så mycket att göra åt saken mer än att försöka jobba ikapp. Kunderna som får vänta reagerar på olika sätt.

– Det är blandade känslor. En del påpekar att vi skulle komma tidigare och en del är väldigt förstående. Det är ju som med alla branscher - att det är väldigt varierande, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".