Vera Ljungcrantz och Elias Gruvberg läser högt
Under barnboksveckan har klass 5 B på Musikugglan i Karlskrona övat på att läsa högt. Vera Ljungcrantz och Elias Gruvberger har läst ur varsin favoritbok. Foto: Lena König/Sveriges Radio.

Att kunna läsa högt känns bra för självförtroendet

"Det känns pirrig när de bara sitter där och lyssnar"
5:58 min

Barnboksveckan betyder barnboksläsning. Eller högläsning för klass 5b på Musikugglan i Karlskrona.

Eleverna fick för några veckor sedan välja en favoritbok som de sedan har övat högläsning på. Och under onsdagen och torsdagen har de läst högt för de yngre eleverna på skolan.

– Det känns jätteroligt och det är jättekul att barnen lyssnar och skrattar när det ska vara roligt, säger Vera Ljungcrantz, som precis läst "Mamma Mu gungar" för förskoleklass B på Musikugglan i Karlskrona.

Tanken med uppgiften att läsa barnböcker är att lära sig att läsa lagom snabbt, att läsa med inlevelse, att våga ta pauser och invänta reaktioner hos de som lyssnar. Men det stärker även självförtroendet hos eleverna.

– Det är mysigt att lyssna och läsa böcker. Något barnen tränar mycket på, säger Linda Hjortvik som är lärare i klassen. Eleverna har fått sitta i små grupper och öva på sina klasskamrater

Att läsa med flyt är ett krav enligt läroplanen och att läsa högt är en bra övning för att nå det målet.  

– Det är superkul och man lär sig väldigt mycket och man lär sig att våga läsa inför folk, säger Vera Ljungcrantz.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".