missing people
1 av 2
Foto: Foto: Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio
Kvinna i natur
2 av 2
Jennifer Johansson från Missing People i Blekinge Foto: Linn Elmstedt/ Sverigesradio

Missing People i Blekinge behöver fler frivilliga

"Folk förstår inte vikten av ett avslut"
7:39 min

På söndag ska Missing People i Blekinge återigen söka efter den 72-årige man som försvann från Svängsta i maj. Det blir den elfte skallgången efter mannen. Men den ideella organisationen har svårt att få ihop frivilliga.

Jennifer Johansson i Asarum är med i ledningsgruppen för Missing People i Blekinge och tror sig ha förklaringen till varför det är svårt att få tillräckligt många frivilliga att engagera sig.

– Förmodligen förstår man inte hur viktigt det är för anhöriga att få ett avslut, oavsett hur lång tid det har gått.

Jennifer berättar att i andra fall när någon precis försvunnit kan det vara upp mot femtio personer som ansluter till skallgångarna, men i den här typen av lite kallare fall när det gått lång tid sen försvinnandet, kan det vara så få som knappt tio personer som anmäler sig.

Vad får detta för konsekvenser?

– Det gör ju att det drar ut på tiden och att vi får gå ut fler gånger för att kunna söka av de områden vi behöver.

Vad ska ni göra nu då för att få fler att engagera sig och anmäla sig till skallgångarna?

– Vi behöver bli mer synliga. Vi ska väl inte säga att det är dumt att vi inte haft fler fall, men det är ju då man syns. Men vi får ge oss ut mer och prata med folk och hålla föreläsningar.

Och Jennifer har trots farhågorna om att inte så många kommer ansluta sig till skallgången på söndag ändå stora förhoppningar.

– Vi hoppas ändå att vi får en stor uppslutning, jag håller tummarna om att vi kan genomföra söket på ett bra sätt och att vi får bra väder.

Om ni återigen inte finner någonting, vad händer då?

– Då fortätter vi att leta, då planerar vi en ny skallgång. 

 

Missing People är en ideell organisation som hjälper polis och anhöriga att publicera efterlysningar och arrangera skallgångar när människor försvinner spårlöst. I Blekinge har organisationen cirka 1 100 medlemmar i sitt skallgångsregister.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".