En vit vägskylt där det står Lasarettsvägen.
1 av 2
Antalet patienter som kollar sin journal på nätet ökar varje dag. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Pia Solsträte, e-hälsostrateg vid Landstinget Blekinge, står framför en tavla med brokiga färgplättar. Överkroppen syns på bilden.
2 av 2
Pia Solsträte, e-hälsostrateg vid Landstinget Blekinge. Foto: Sara Kring/Sveriges Radio

Allt fler kollar sin journal på nätet

"Vi vill ha en delaktig patient"
1:19 min

I Blekinge har användandet av tjänsten att kunna se sin vårdjournal på Internet mångdubblats de senaste månaderna.

Sedan mars går det nämligen att följa vård som är utförd i just Blekinge, och sedan dess har tre gånger så många blekingar börjat använda tjänsten.

– När vi gick in i mars var det drygt 3700, och nu är vi uppe i 11800. Så det är ungefär 30 nya användare per dag, säger Pia Solsträte, e-hälsostrateg vid Landstinget Blekinge.

Först ut i landet att erbjuda patienter att se sin journal på nätet, var Uppsala som började med det under slutet av 2012. Landstinget Blekinge lade till journaler från Blekinge drygt tre år senare.

Detta innebär att olika landsting hunnit komma olika långt gällande exakt vad de visar upp på nätet. Gällande vård utförd i Blekinge kan patienterna just nu se anteckningar och uppgifter om läkemedel och vårdkontakter.

Man kan se vård från ett visst landsting om man tagit del av vården där, oavsett var man själv bor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".