Ebba Rosenberg och Jonna Cervallius framför en hage
1 av 3
"Det är kul att veta att man varit med och bidragit till att det blivit bra tycker ridskoleeleverna Ebba Rosenberg och Ebba Cervallius. Foto: Fanny Westling/Sveriges Radio
Pär Johansson och Rebecca Karlsson framför en hage med en brun häst.
2 av 3
Både Pär Johansson och Rebecca Karlsson är glada för att sjukdomen tagit så kort tid. Foto: Fanny Westling/Sveriges Radio
Ebba Rosenberg tvättar box
3 av 3
Skubba, skrubba, skrubba med grönsåpa. Sedan ska ett bakteriedödande medel på, så kvarkbakterien försvinner med all säkerhet. Foto: Fanny Westling/Sveriges Radio

Flitiga ryttare sanerar inför öppning

"Vi har väntat på detta hur länge som helst"
2:16 min

På måndag öppnar Johannishus ryttarförening efter att varit stängd i nästan två månader. I helgen städas anläggningen för att säkra att kvarkabakterien är borta.

Ungefär 30 medlemmar i alla åldrar har samlats på Johannishus Ryttarföreningen för att sanera varenda hörn. Tak sopas, boxar skrubbas och hinder tvättas.

Jonna Cervallius och Ebba Rosenberg missar inte en fläck. De har stenkoll på hur man får bort bakterien. Först ska man använda grönsåpa för att tvätta rent, och efter det ska ett bakteriedödande medel på.

— Det är kul. Man får vara med sina kompisar och det är roligt att hjälpa till, säger de båda.

Stor uppslutning
Anläggningen har varit stängt i nästan två månader på grund av att en tredjedel av alla ridskolehästar har haft hästsjukdomen kvarka.

På måndag öppnar anläggningen igen. Rebecca Karlsson är anställd på ridskolan och hon berättar att det finns stor kämparglöd bland de städande medlemmarna.

– Man blir varm när man ser hur många som är här, och att det trillar in folk hela tiden.

Hårt mot plånboken
Kostnader för veterinärer, mediciner och extrapersonal har inte varit lätt att få ihop för den ideella föreningen.

Pär Johansson sitter i styrelsen och han berättar att mot en redan svag ekonomi har kvarkan slagit hårt ekonomiskt mot klubben.

– Det är inte en guldgruva att driva ridskola. Det är tufft är det, säger han.

Både han och Rebecca Karlsson tycker det är skönt att de kommer igång på måndag. Kvarka kan ta betydligt mycket längre tid att bli av med än två månader.

– Man kan ju inte tro sin smala lycka att vi är kort efter såhär kort tid, det är oerhört skönt, säger Pär Johansson.

Återgå till det vanliga
Ebba Rosenberg och Jonna Cervallius tar hand om samma häst, Mita, som har varit sjuk.

På ett sätt tycker de att hösten har varit bra ändå. De har fått varierade ridlektioner med bland annat voltige för att det funnits för få hästar.

Men båda två har saknat att både ta hand om och rida Mita.

– Det ska bli skönt att blir som vanligt igen, säger Jonna Cervallius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".