Fågelinfluensa. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Svenska fåglar ska hållas inomhus

Jordbruksverket: En aggressiv typ av influensa
1:26 min

Fågelinfluensa, H5N8, har upptäckts bland tamfåglar i Danmark. Enligt Danmarks Radio har en fjäderfäbesättning på 30 andfåglar i Nordsjälland drabbats.

Jordbruksverket har som förebyggande åtgärd höjt skyddsnivån för fjäderfä i Sverige. Beslutet omfattar all hållning av fjäderfä i hela landet.

– Att vi höjer skyddsnivån är en försiktighetsåtgärd. Fågelinfluensan sprids framför allt med vilda fåglar och därför måste risken för att få in sjukdomen till svenska fjäderfän nu betraktas som förhöjd, säger Karin Åhl på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Tiotal änder dog
I Danmark kom provsvaren in till det danska Livsmedelsverket på måndagsmorgonen. Proverna kommer från en gård nära Ålsgårde på norra Själland där runt en tredjedel av de 30 änderna dog i helgen.

Och det rör sig om samma typ av fågelinfluensa som de senaste tio dagarna hittats i vilda fåglar bland annat längs kusterna mot Östersjön.

– Att fågelinfluensa konstaterats kan få stora konsekvenser för den danska exporten av fågelkött, säger souschefen i Fødevarestyrelsen Stig Mellergaard i ett pressmeddelande.

Orsaken till det är att många länder utanför EU rutinmässigt slutar importera fågelkött vid sådana här utbrott - vid ett tidigare tillfälle i Danmark 2006 beräknas förlusterna ha uppgått till runt 200 miljoner danska kronor.

Måste följa anvisningar
Myndigheterna är nu mycket angelägna om att både professionella uppfödare och de som har mindre fjäderfäbesättningar följer anvisningarna. Inom tre kilometers radie från den drabbade gården ska alla fåglar nu förvaras inomhus.

Och man får heller inte transportera fåglar in eller ut ur området en mil kring gården vid Ålsgårde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".