Lappar i en låda
Anställda ska hitta friskhetsfaktorer på jobbet. Foto: Monika Titor/Sveriges radio

Tre ord som skapar hälsa

"Vi lade en lapp var i lådan"
2:27 min

Olofströms kommun ska bli bättre på att förebygga ohälsa på jobbet.
Nu ska alla arbetsplatser hitta tre ord var för att se det som är bra på jobbet.

– Gemenskap kommer högt upp på listan. Det är en friskhetsfaktor, säger Lena Persson, hälsopedagog i Olofströms kommun.

Kommunens egen kartläggning i höstas visade att sjukskrivningstalen bland kommunanställda i Olofström stiger trots att kommunen satsat två miljoner kronor på förebyggande arbete. Bland omsorgspersonalen var till exempel var tionde person sjukskriven. Men nu ska Olofström ta nya tag.

Klara toppar
– Det måste finnas en balans mellan resurser och krav. Vissa perioder kan vi klara toppar med hög belastning men vi måste ha återhämtning däremellan, säger Lena Persson.

Projektet med det hälsofrämjande arbetet i kommunen kommer att pågå i två år. Varje arbetsplats kommer att få en egen hälsoinspiratör och medarbetarna ska lära sig att känna igen de förts tecknen på stress både hos sig själva och hos sina arbetskamrater så att de kan säga ifrån i tid.

Känna igen tecken
– Ibland märker man inte själv att man är stressad, men vi andra kan se det och chefen behöver se de här signalerna, säger Lena Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".