Carl Malmsten bordet på Grand.
1 av 5
Bordet står till vänster mellan de två fåtöljerna här på Grand Hotel. Foto: Bild från Carl Malmstenarkivet.
Carl Malmsten bord
2 av 5
Foto: Bukowskis.
Carl Malmsten bord
3 av 5
Foto: Bukowskis.
NK Stämpel
4 av 5
Foto: Privat
Restaurangchef Gerard Virriat
5 av 5
Restaurangchef på Grand Hotel Gerard Virriat. Foto: Privat

Unikt Carl Malmsten-bord upptäcktes av en slump

3:21 min

Ett litet sidobord som följt med från flytt till flytt visade sig vara ett ovanligt Carl Malmsten-bord som nu istället får flytta in på Nationalmuseum.

Anna Börje fick bordet av sin far som var restaurangchef på Grand Hotel i Stockholm. Inredningen skulle i slutet av 1970-talet förnyas på hotellet och möbler bytas ut.

– Det är ett vackert bord men inte särskilt funktionellt.

Anna Börje fick det lilla bordet och det har följt henne under alla år och det var först i våras som hon av en händelse började titta närmare på bordet och upptäckte stämpeln på undersidan.

– I botten fanns det en mässingsplakett där det stod Nordiska Verkstäder och Nordiska Kompaniet och ett nummer.

Hon lade ut förfrågningar på Facebook om någon visste något om bordet och hon vände sig till både Grand Hotel och NK men inte heller de visste vad det var för bord.

Men när hon pratade med en god vän som arbetar på tidningen Antik & Auktion insåg väninnan bordets värde när hon såg att det var ett Carl Malmsten-bord. Bordet skiljer sig från många andra Carl Malmsten-möbler eftersom det inte är serietillverkat.

I förra veckan såldes det på Bukowskis auktionsverk till Nationalmuseum. 

Carl Malmsten

Möbelarkitekten Carl Malmsten (1888-1972) slog igenom 1916 genom genom att vinna både första och andra pris i en tävling om inredningar till Stockholms stadshus.

Carl Malmstens morfar var grundaren av Grand Hotel i Stockholm.

Källa:Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista