Ny metod för att stoppa båttjuvar

Polisen har ett nytt vapen i kampen mot båtstölder. Det handlar om ny teknik som används för märkning av båtar och båtmotorer och som polisen hoppas ska minska antalet stölder framöver.

- När tjuvarna och de som köper stöldgods blir medvetna om att det finns en märkning som är omöjlig att ta bort med vilken man kan härleda motorer och båtägare till deras rätta ägare tror jag att stölderna kan minska, säger närpolischef Per Arne Strand.

Det har tidigare varit problem med att spåra ägare eftersom det inte har funnits ett enhetligt register eller system för att stöldskyddsmärka båtar och båtmotorer.

Den nya märkningen görs sen en tid på dom flesta nya båtar och båtmotorer som säljs men eftersom systemet är nytt tror Per Arne Strand att det kommer det att dröja innan det går att se hur effektivt det här nya vapnet kan bli i kampen mot båttjuvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista