Flygplansvinge
Försvaret har sett okända flygande föremål över Östersjön. (Bilden tagen vid annat tillfälle) Foto: Malin Hjulström/Sveriges Radio

Okända flygande föremål har setts på militärövning

"Vi har tagit emot rapporter om flygande föremål"
2:23 min

Försvaret har fått in rapporter om okända flygande föremål. Uppgifterna kommer under försvarsövningen Swenex där stridsflyg från F17 i Kallinge deltar.

– Vi har under den här övningen tagit emot rapporter om observationer om flygande föremål och vi håller nu på att analysera, säger Jesper Tengroth som är pressekreterare på Försvarsmakten.

– De här rapporterna omfattas av sekretess så jag kan inte gå in att berätta om vad som står i rapporterna, men det handlar om flygande föremål som man observerat under övningen. 

Handlar det om ufon från yttre rymden eller kan det vara främmande makt från andra sidan Östersjön? 

– Vi kan nog avskriva ufon, men i övrigt måste vi titta på vad det här kan vara för något. 

Idag vet inte Jesper Tengroth om man kan berätta vad man kommer fram till när man analyserat. Det beror på att Försvarsmakten är försiktig med information som rör rikets säkerhet.

– Vi vill inte att någon eventuell motståndare ska veta vad vi vet eller inte vet och vilka åtgärder vi gör eller inte gör. Ibland kan det kännas bekymmersamt eftersom vi ska vara så öppna som möjligt i vår verksamhet, säger Jesper Tengroth. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".