Foto: Tomas Oneborg/TT.
Pojken försökte svälja en stor mängd medicin. Foto: Tomas Oneborg/TT.

En fjärde pojke försökte ta livet av sig på HVB-hem

"Vi har haft flera självmordsförsök"
3:36 min

En fjärde ensamkommande flyktingpojke i Blekinge har nu försökt ta livet av sig på ett HVB-hem. Personalen lyckades stoppa pojken från att svälja mediciner.

Det var under en medicinutdelning på boendet som en av pojkarna
lyckades grabba tag i en stor mängd tabletter och trycka in dem i munnen.

Det var andra gången han försökte. Men personalen lyckas stoppa honom och ringde efter ambulans.

– Vi har haft flera självmordsförsök. Det är tungt för personalen för om vi har en ungdom som försökt ta livet av sig är de så klart väldigt oroliga för att det ska hända, säger Ann-Sofie Ström som driver Cura Individs HVB-hem i länet.

Inte första gången
Fler ensamkommande flyktingpojkar i Blekinge har försökt ta livet av sig det senaste året.

En förtvivlad pojke kastade sig i en sjö men blev räddad av personalen. Ytterligare en lade sig på ett tågspår och även där räddade HVB-personalen pojken. En pojke försökte hänga sig men repet var för tunt och gick av.

Men en 17-årig pojke lyckades ta livet livet av sig i våras på ett boende i Karlshamn där personalen hittade honom död på morgonen. 

Ann-Sofie Ström tror att ungdomarnas psykiska hälsa kommer att förvärras.

– Ungdomarna lever under väldigt svår stress redan idag med tanke på att sannolikheten är ganska stor att många av dem kommer att avvisas från Sverige, säger hon.

Självmordsbenägna skickas hem
När ett barn mår dåligt och börja visa tecken på självmordstankar åker barnet och personal in till psykiatrins akutmottagning.

Men vid flera tillfällen har barnet bara blivit inlagt om personalen från Cura har kunnat stanna kvar över natten med ungdomen.

När det inte har gått så har personalen uppmanats att hem med ungdomen och hålla extra uppsikt över det. Något som Ann-Sofie Ström är kritisk till.

– Då ska vi ta ansvar för någon som mår psykiskt väldigt dåligt och vi har inte den kompetensen och det är då ett väldigt stort ansvar som läggs på personalen att inte någonting ska hända, säger hon.

Ny överenskommelse med psykiatrin
Men Cura Individ och landstinget har träffats och kommit överens om att personalen i psykiatrin inte kan kräva att personalen från boendena ska stanna kvar på psykiatrin över natten med ungdomarna, som föräldrar gör.

Inte heller kan man skicka hem självmordsbenägna barn och uppmana personalen att hålla extra koll. Ändå händer just det här fortfarande, enligt Ann-Sofie Ström.

Bodil Sundlöf som är förvaltningschef för psykiatrin ska nu prata med personalen igen om överenskommelsen med Cura Individ.

Behöver du någon att prata med?

Nationella hjälplinjen 020-22 00 60. Alla dagar klockan 13-22.

Barnens rätt i samhället, BRIS.
Barnens telefon 11 61 11 är öppen alla dagar klockan 14-21. Och för vuxna telefon 0771-505050 vardagar klockan 9-12.

SPES - för dig som förlorat någon anhörig 08-34 58 73. Alla dagar klockan 19-22

Röda Korset 0771-900 800. Söndag - torsdag klockan 15-21

Jourhavande Medmänniska 08-702 16 80. Varje natt klockan 21-06

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".