Djursjukskötare tar hand om en hund efter en operation.
Reglerna på djurkliniker kan komma att förändras. Foto: Adam Ihse / TT

Djurvårdare kan ges särskild befogenhet

"Varför ska vi ta vår legitimation från början?"
1:41 min

Bristen på legitimerade djursjukskötare kan leda till att djurvårdare tillåts jobba med narkos. Jordbruksverket bereder nu ett förslag som ändrar arbetet på kliniker.

Jordbruksverket har lagt förslag om att tillåta personal inom djurvården utan legitimation att jobba med sövning - något som normalt sett kräver en legitimerad sjukskötare.

– Vi har kontinuerlig kontakt med företrädare för våra kunder och vi har uppmärksammats på bristen på legitimerade sjukskötare ganska länge. Det är därför vi kommer med förslaget, säger Anna Wretling Clarin, enhetschef på Jordbruksverket.

Inte riktigt genomtänkt
Förslaget är inte populärt hos alla parter. Sofie Abbereus är legitimerad djursjukskötare på Karlskrona Djurklinik och hon anser att det skulle underminera hennes titel att låta sövning göras av olegitimerad personal.

– Spontant känner jag att det inte är riktigt genomtänkt. Varför ska vi ta vår legitimation från början? Jag skulle inte behövt ta titeln överhuvudtaget, säger hon.

Om förslaget går igenom kommer djurvårdarna få arbeta med narkos under en veterinärs ansvar, och först efter en kortare utbildning. Vilket också oroar henne.

– Det är klart att de får en utbildning i det men de står ju fortfarande utan ett ansvar, och har man ett ansvar får man en större säkerhet, säger djursjukskötaren.

Fortfarande skillnad
Anna Wretling Clarin står dock fast vid att en kortare utbildning och en veterinärs uppsikt räcker. Hon menar att de legitimerade djursjukskötarnas titel fortfarande kommer tjäna ett syfte.

– Vi tar inte ifrån djursjukskötarna hela deras ansvar, utan en liten del av deras yrkesroll. Vår utgångspunkt i detta är att vi fortsättningsvis tycker att det är en stor skillnad på att vara djursjukskötare och djurvårdare, säger hon.

Förslaget ska skickas på remiss i december och jordbruksverket ska ta ett slutgiltigt beslut i vår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".