En man knuffar en rullstolsburen man på en snöig gata.
Foto: Janerik Henriksson / Sveriges Radio.

All personlig assistans i Karlshamn kan bli privat

Kommunal: "Det behöver landa lite"
2:03 min

Personlig assistans i Karlshamn kan snart privatiseras helt. Detta enligt ett nytt besparingsförslag som omsorgsnämnden i Karlshamn ska besluta om i nästa vecka.

Förslaget innebär att all personlig assistans i Karlshamn ska läggas ut på privata aktörer. De personliga assistenterna i Karlshamn fick nyligen reda på detta och enligt Charlotta Svensson, fackförbundet Kommunals huvudskyddsombud för personliga assistenter, kom det som en chock:

– Det är bara några dagar sen vi fick reda på detta. Vi har inte fått några indikationer tidigare. Arbetsgivaren kallade till möte med alla personliga assistenter och det var blandade reaktioner. De är lite i chock. Det behöver landa lite, säger hon.

Spara 9 av 12 miljoner
37 brukare och drygt 140 personliga assistenter i Karlshamn kommer påverkas av det här nya förslaget, om det skulle bli verklighet. Bland assistenterna kommer 40 byta kontrakt direkt. De återstående 100 fortsätter ha sitt kommunala avtal i ett år. Efter det får de välja att gå över till ett privat avtal, eller stanna hos kommunen. Men skulle de stanna inom kommunen är det inte säkert att de får jobba kvar eftersom det beror på hur mycket jobb kommunen kan erbjuda.

Förslaget kommer med största sannolikhet klubbas igenom eftersom det innebär besparingar på 9 miljoner och omsorgsförvaltningen totalt måste spara 12 miljoner i år.

Väldigt besvärligt förslag
Och Leif Håkansson (S) ordförande i omsorgsnämnden är inte alls glad över att behöva ta det här beslutet:

– Jag påstår att vi har ett väldigt besvärligt förslag här att förhålla oss till, men tar vi inte det förslaget har vi en budget som inte är i balans. Men kommunen har fortfarande ansvaret för biståndsvedömning, myndighetstillsynen och kvalitetsuppföljning. Att lägga ut saker på entreprenad, det är jag inte van vid, men jag är inte orolig för att det inte ska bli bra kvalité, för då hade jag inte överhuvudtaget funderat på förslaget, säger Leif Håkansson.

På måndag ska facket och kommunen träffas för förhandlingar, och på onsdag fattar omsorgsnämnden beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".