Hanö
Det sålda området som omfattar det mesta förutom byn.

Naturvårdsverket köper stor del av Hanö

"Det ut som att alla är nöjda och belåtna"
4:16 min

Naturvårdsverket har efter en tids förhandling med de tidigare ägarna köpt större delen av Hanö för 5,65 miljoner kronor.

Det är inte ens tre månader sedan Hanö såldes på auktion för 6,5 miljoner kronor, men nu säljs alltså ön igen. Den här gången till staten som planerar att göra ett naturreservat av stora delar av ön.

– Naturvårdsverket köper inte hela den del som såldes på auktionen utan en del, runt tio hektar, behåller de sju säljarna, berättar Åke Widgren på Länsstyrelsen i Blekinge.

Nöjda säljare
– Det var ett bra bud och vi sju ägare var alla överens, säger en av säljarna Håkan Antonsson från Göteborg.

Länsstyrelsen kommer nu att jobba vidare med bildandet av ett naturreservat som beräknas bli klart under 2017.

– Vi har haft kontakt med ägarna om ett köp under säkert tio år så det är väldigt skönt att det här nu är klart, säger Åke Widgren som är en av de personer på länsstyrelsen som arbetar med Blekinges naturreservat.

192 hektar
– Det här en stor händelse för naturvården i Blekinge. Samtidigt som öns unika naturvärden bevaras för framtiden öppnar köpet av Hanö och det blivande naturreservatet, upp möjligheterna att utveckla Hanö som attraktivt besöksmål, säger landshövding Berit Andnor Bylund i pressmeddelandet.

Området som omfattar det mesta av ön utanför byn är 192 hektar stort och ingår i Natura 2000.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".