Marcus Ekenberg på fotbollsplan.
1 av 2
"Här ska man nog kunna göra några mål" konstaterar Marcus Ekenberg. Foto: André Kvist/SR
Marcus Ekenberg på en fotbollsplan.
2 av 2
Marcus Ekenbergs nya hemmaplanen Svarta Led i Sölvesborg Foto: André Kvist/SR

Ekenberg om tiden i Mjällby och framtiden i nya laget

"Det var nästan så att man fick en tår i ögat"
6:03 min

Marcus Ekenberg har nu beslutat att det var dags att gå vidare med fotbollen i Sölvesborg GIF. Beslutet var dock inte lätt att ta, berättar han.

– Det har varit en tid nu då jag velat fram och och tillbaka hur jag ska göra. Om jag ska fortsätta satsa eller trappa ner och spela i en lägre division och satsa på familjen, säger Marcus Ekenberg.

Han är trots sin velighet nöjd med beslutet. Nu får han mer tid för familjen och är glad över att få avsluta med att hjälpa Mjällby hålla sig kvar i division 1. 

Men att lämna moderklubben där han började som sextonåring är ett något känslosamt beslut av den numera 36-åriga anfallaren. 

– Det var en jättekonstig känsla när jag hämtade min saker i torsdagseftermiddag. Det var nästan så att man fick en tår i ögat faktiskt. Det var väldigt tunga steg när man lämnade Strandvallen.

Varit med i upp- och nedgång
Under sina tjugo år i klubben har Marcus Ekenberg varit en av de mest utmärkande spelarna i Mjällby. Han är klubbens meste målskytt i Allsvenskan genom tiderna. Och är bara slagen av kamraten och assisterade tränaren Mattias Asper i antal matcher i högsta ligan.

Inte konstigt att han då blir nostalgisk och börjar tänka efter vad han kommer minnas mest. 

– Åren i Allsvenskan var fantastiska och sen även matchen när vi kvalade mot Husqvarna. När jag gjorde fem mål i avgörande matchen på hemmaplan och vi kom upp i Superettan. 

Målnäten har verkligen fladdrat när Ekenberg varit på plan. 2009 vann han Superettans skytte- och poängliga med 19 mål och 11 assist.

– Det är mycket otroliga minnen från Mjällbytiden.

Men allvarliga skador under de senaste åren har stoppat honom från spel. Och Mjällby har gått från allsvenskt spel till gränslandet vid division 1 och 2 i samma veva. 

Lyfta de unga spelarna
Nu hoppas han kunna höja Sölvesborg GIF med sin rutin och positiva mentalitet. Viktigast för honom själv är att hjälpa unga spelare utvecklas. 

– Jag hoppas kunna hjälpa de yngre och hjälpa dem utvecklas så de kan gå högre upp i divisionerna.

Personligen har Marcus Ekenberg samma mål som han alltid haft:

– Jag älskar ju att göra mål så det hoppas jag att jag fortsätter göra här.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".