Niondeklassare testar dataspel som läromedel.
1 av 2
Azez Azez försöker komma undan zombierna. Foto: Monika Titor/Sveriges radio
Nyanlända testar dataspel för att lära sig svenska.
2 av 2
Mohammad Alokla och Rama Hawarah turas om att spela. Foto: Monika Titor/Sveriges radio

Nyanlända lär sig svenska genom äventyrsspel

"Zombin har grönt slem kring munnen"
3:44 min

Nyanlända ska lära sig svenska genom dataspel. Häromdagen testade ett tiotal nyanlända högstadieelever i Ronneby ett spel som Linnéuniversitetet utvecklar till läromedel.

15-årige Azez Azez, elev i nionde klass i Ronneby loggar in i spelet och blir en liten figur i röd keps. Han måste läsa upp och förstå kommandon på svenska för att ta sig vidare i spelet.

– Bredvid? Nej, vid. Är det kvinnan med den gula klö? klå? klänningen? Han ska säga till henne att en zombi sitter där, läser Azez Azez.

Dataspelet som Azez Azez testar är ett äventyrsspel som kan hjälpa honom att bli bättre på svenska.

– I äventyrsspel har spelaren en avatar, alltså en gestalt i spelet som får uppdrag. Sweet City är uppbyggt precis så, säger Anders Lidén, redaktör på Universall learning games som utvecklar äventyrsspelet Sweet City.

Kan bli läromedel
Dataspel har använts i undervisningen tidigare, men det här är första gången som ett dataspel utvecklas för att bli ett läromedel i svenska som andra språk.

I testsalen i Ronneby finns också Gudrun Svensson. Hon är lektor i svenska som andra språk på Linnéuniversitetet och det är hon som har skrivit manuset till spelet, där en stad attackeras av zombier.

– Språket är uppbyggt kring verb. Säger man "hämta en stol", är det en uppmaning. Säger man "kan du hämta en stol", är det en fråga", säger Gudrun Svensson.

Hjälp på fem språk
Eleverna sitter nu två och två och turas om att lyssna och läsa uppmaningarna för att kunna flytta figuren i den röda kepsen. Kör de fast kan de välja ett hjälpspråk. Då får de samma text fast på arabiska, dari, somaliska, tigrinja eller engelska.

Anders Lidén räknar med att spelat har testats färdigt i februari. Fram till dess kommer forskare på Linnéuniversitetet att mäta elevernas läsförståelse och fortsätta att anpassa spelet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".