Fasad flerfamiljshus tegel
I dagarna får runt 7100 hyreslägenheter i Blekinge en föreslagen hyra för nästa år. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio

Fastighetsägarna förhandlar direkt med hyresgästerna

Hyresgästföreningen: Så kan man inte göra
0:46 min

Efter de strandade hyresförhandlingarna i länets kommuner vänder sig nu de privata bostadsbolagen direkt till hyresgästerna. Oseriöst menar Hyresgästföreningen.

Förhandlingarna för nästa års hyror för de som bor hos privata hyresvärdar, strandades för några veckor sedan av organisationen Fastighetsägarna Syd.

Hyresnämnden
Nu vänder man sig istället direkt till hyresgästerna med en föreslagen hyra för nästa år.

– Just nu har informationen om vad som gäller gått ut till kunderna och vi är tydliga med att det här är ett val, säger Fastighetsägarna Syds vd Susanne Rikardsson.

Om man som hyresgäst inte vill gå med på den föreslagna hyreshöjningen är både Fastighetsägerna och Hyresgästföreningen tydlig med att man då kan lämna över det hela till hyresnämnden för beslut, men att man under tiden måste fortsätta att betala sin gamla hyra.

Rädda
Hyresgästföreningen tycker att agerandet är oseriöst och man kommer nu att gå ut till samtliga sina medlemmar med information om vad som gäller. 

– Många blir rädda för att man ska få en kreditanmärkning eller att man ska bli av med lägenheten, säger Björn Johansson som är ordförande för Hyresgästföreningen sydost.

27 kommuner
Fastighetsägarna Syd beskriver i ett pressmeddelande att den här lösningen gäller i totalt 27 kommuner i Blekinge, Skåne och Kronoberg och omfattar totalt 38 500 lägenheter.

Björn Johansson säger att han aldrig varit med om ett sådant här agerande när det gäller så många lägenheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".