Clowner utan gränser Lesbos flyktingläger Ida Mårdhed
Johannes Starke, Ida Mårdhed, Francesco Fedi, Hugo Gerdmar och Andrea Hilario utanför flyktinglägret Moria i Mytilini, Lesbos. Foto: Clowner utan gränser.

De sprider glädje bland flyktingbarnen på Lesbos

"De törstar efter att vara barn"
5:28 min

Ida Mårdhed från Karlskrona arbetar just nu i flyktingläger på den grekiska ön Lesbos tillsammans med organisationen Clowner utan gränser.

De åker runt i flera olika läger och har cirkusshower för barn, ungdomar och vuxna. Syftet är att sprida glädje och få barnen att må bättre, om än bara för en liten stund.

– Vi ger en dryg halvtimmes show som är en total frånkoppling och kontrast till hur livet är i lägren. Syftet är att ge glädje och en stund av här och nu som bara är skratt, förundran och magi. För det är en väldigt hård situation som de lever i. Väldigt trångbott, hårt klimat och människor har väntat i väldigt lång tid, säger Ida Mårdhed.

Hur är det att se att ni kan sprida glädje?

– Det är otroligt fint att se den reaktionen hos barnen och den glädjen, att de släpper allt och är bara här och nu. Men det är också väldigt hjärtknipande att se att de törstar så mycket efter att vara barn helt enkelt, säger hon.

Insatsen på Lesbos är ett samarbete mellan Rädda barnen och Clowner utan gränser, och finansieras genom insamlingsstiftelsen "Vi gör vad vi kan".

Utöver showerna så hålls det även workshops med både vuxna och barn. Och deras arbete verkar uppskattat.

– Även de vuxnas reaktioner är fint att se. Dels har de väldigt kul själva och jag såg en mamma som bara satt och tittade på sitt eget barn hela föreställningen igenom, på barnets reaktioner. Så det märks att det betyder mycket, säger Ida Mårdhed. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".