Landstinget Blekinge flaggor. Foto: Carina Melin
Årets patientsäkerhetspris går till psykiatriska akut- och intensivvårdsavdelningen i Karlskrona. Foto: Carina Melin

Psykakuten prisas för sitt arbete

Psykiatriska akut- och intensivvårdsavdelningen i Karlskrona får årets patientsäkerhetspris i Landstinget.

Avdelningen får priset för att ha arbetat strukturerat och konsekvent med det nationella projektet "Bättre vård mindre tvång".

Arbetet har gjort att antalet tvångsåtgärder minskat trots ökat patienttryck.

– Tvångsåtgärderna har minskat betydligt det senaste året, konstaterar avdelningschefen Torbjörn Lindberg.

Bältesläggning och injektioner har minskat rejält på avdelningen och en orsak till minskningen är att avdelningen enligt Landstinget har en väldigt närvarande personal som har gjort att avdelningen har kunnat förebygga och inte behövt ta till tvångsåtgärder på samma sätt som förr.

– Varje tvångsingripande är en risksituation för patienten och vårdskador kan uppkomma, säger Peter Valverius som chefläkare för psykiatri och habilitering vid Landstinget Blekinge och som också är en av dem som suttit med i juryn för patientsäkerhetspriset.

Han säger också att varje tvång är en kränkning och upplevs av patienten som ett trauma.

- Vi vill minska dessa så kallade vårdorsakade trauman och förebygga vårdskador, säger eter Valverius .

Syftet med patientsäkerhetspriset är att stödja och uppmuntra arbetsplatser i landstinget som bedriver ett systematiskt förbättringsarbete för att trygga en god och patientsäker vård.

Priset är på 20 000 kronor plus 200 kronor för varje tillsvidareanställd medarbetare och pengarna ska gå till åtgärder som främjar personalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".