Idol 2016 contestents and presenter.
Idol Foto: Jonas Ekströmer/TT

Klartecken för Idol-strejk – men Musikerförbundet vill inte kommentera

Deltagarna i tv-programmet Idol i TV4 kan komma att gå ut i strejk. Arbetsdomstolen har beslutat att inte stoppa strejkvarslet, vilket innebär att det kanske inte blir något program nu på fredag.

Produktionsbolaget Fremantle menade att strejkhotet var olagligt och strejken sköts upp. Nu har Arbetsdomstolen sagt sitt. Musikerförbundet kan gå ut i strejk. Än så länge finns inga uppgifter om morgondagens sändning.

AD har sagt sitt
Arbetsdomstolen (AD) stoppar inte strejkvarslet mot tv-programmet "Idol". I ett beslut, som går att läsa i sin helhet här, avslår domstolen den så kallade fredspliktsinvändning som produktionsbolaget Fremantle Media kommit in med. Dessutom avslår AD Fremantle Medias begäran att strejken ska skjutas upp tills domstolen hämtat in en förhandsbedömning från EU-domstolen.

Missnöje med löner
Musikerförbundet varslade Fremantle Media, produktionsbolaget bakom "Idol", om strejk för två veckor sedan. Bakgrunden var bland annat låga löner, komplicerade upphovsrättsliga avtal och brist på kollektivavtal för "Idol"-deltagarna. Flera tunga fackförbund har sedan dess slutit upp bakom Musikerförbundet.

Varslet sköts fram
Strejken skulle egentligen ha brutit ut redan förra fredagen, men varslet flyttades fram sedan Fremantle Media lämnat in en fredspliktsinvändning, då produktionsbolaget ansåg att stridsåtgärderna strider mot lagen.

Fremantle Media har också gått till hård attack mot Musikerförbundet och anklagat dem för att "kidnappa" deltagarna genom att tvinga dem att gå ut i strejk.

Medlare försöker lösa knutarna
Sedan i förra veckan har både Fremantle och Musikerförbundet träffat medlare för att försöka lösa konflikten. Därför vill inte Musikerförbundet kommentera Arbetsdomstolens dom.

– Vi sitter nu i intensiva förhandlingar med motparten och vi kommer inte att kommentera det här ytterligare eftersom vi inte vill störa dessa, säger förbundsordförande Jan Granvik till TT.

Ovisst med fredagssändningen
Vad som händer med morgondagens Idol-sändning är nu oklart. Musikerförbundet kan gå ut i strejk, men än så länge finns inget sådant beslut. Till TT kommenterar Jan Granvik läget så här. 

– Det är det vi ska sätta oss ner med medlaren och motparten och prata igenom. Men jag vill inte gå in och spekulera i det, för det stör den process som pågår, säger Jan Granvik.

Produktionsbolaget går vidare
Fremantle och sin sida väljer nu att ta frågan vidare till arbetsgivarorganisationen Medieföretagen.

"Vi respekterar självklart Arbetsdomstolens beslut om att varslet var korrekt. Men samtidigt vill vi poängtera att detta inte innebär att Musikerförbundet har rätt om att ett kollektivavtal ska tecknas för frivilliga och tillfälliga deltagare i underhållningsprogram", skriver Magnus Karlsson Lamm, vd för Fremantle Media i Sverige, i ett pressmeddelande.

"Det är något som skulle påverka hela produktionsbolagsbranschen, och vi har därför valt att nu lyfta frågan till Medieföretagen, för att fortsätta förhandlingarna där", fortsätter han, enligt TT.

Till Kulturnytt i P4 säger TV4:s pressinformatör Anders Edholm att deras planer inte ändras, utan att "Idol" kommer sändas som vanligt.

– Semifinalen och finalen kommer sändas oavsett strejk eller ej, säger Anders Edholm.

Så om det blir strejk kan det potentiellt bli semifinal och final med färre deltagare än planerat?

– Ja, så skulle det kunna bli, säger Anders Edholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".