Med denna bilden vann Anna Tärnhuvud förstapriset i klassen Årets bildreportage Sverige.
Med denna bilden vann Anna Tärnhuvud förstapriset i klassen Årets bildreportage Sverige. Foto: Anna Tärnhuvud.

Anna Tärnhuvud prisas för sina starka dokumentära bilder

Tärnhuvud: Det känns fantastiskt
3:31 min

Fotografen Anna Tärnhuvud har tilldelats årets KW Gullers stipendium för förtjänstfulla insatser på det dokumentära fotografiets område. Hon har idag tagit emot stipendiet av Nordiska museét.

Motiveringen till stipendiet lyder: "I sina projekt som samtidigt lyckas vara kargt realistiska och poetiskt färgade behandlar Tärnhuvud svåra och aktuella ämnen i dagens samhälle. Hon berättar inkännande om människor som Felicia, rullstolsburen efter en trafikolycka, eller Johan som gett upp hoppet om att någonsin hitta ett arbete, och Admir vars far var ett av offren för folkmordet i Bosnien. Anna Tärnhuvud har i sina fotografier visat prov på både teknisk och idémässig förmåga och det kommer att bli intressant att följa hennes fortsatta verksamhet."

Stipendiet delas ut i fotograf KW Gullers namn sedan 1991 av Nordiska museét. I år är det 100 år sedan KW Guller födelse och det uppmärksammar Nordiska museets förlag med en ny fotobok

Anna Tärnhuvud har tidigare nominerats till Joop Swart masterclass, in World press photo i år och förra året och 2014 blev det storslam på mediebranschens stora fototävling Årets bild och hon vann klasserna Årets featurebild, Årets bildreportage i Sverige och Årets rookie.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".