Dan Sjåstad står framför Blekinge Tingsrätt
Tre personer har sökt de tre domartjänsterna. Men innan de kan börja ska domarnämnden ge sitt godkännande och regeringen ska ge sin fullmakt. Det är därför rekryteringsprocessen tar tid, berättar Dan Sjåstad. Foto: Fanny Westling/Sveriges Radio

Tingsrätten skjuter upp rättegångar

"Det blir helt enkelt för tugnt"
1:35 min

Situationen på Blekinge tingsrätt beskrivs som akut. Nu i december har domarna blivit ännu färre vilket gör att de får skjuta fram rättegångar.

I slutet av oktober berättade vi på P4 Blekinge att domarna på Blekinge tingsrätt är så få att rättssäkerheten kan hotas på grund av stress.

Nu i december har det blivit ännu en domare färre, vilket gör att det är fem domare på åtta tjänster.

– Vi försöker att öka arbetstakten i och med att vi är så få. Under en period går det, men sedan blir det helt enkelt för tungt, berättar Dan Sjåstad som är lagman på Blekinge tingsrätt.

Akut situation
Det finns tre personer som sökt de tre lediga domartjänsterna, och om allt går som det ska kan den första kan tillträda i mars.

Fram tills dess tingsrätten alternativa lösningar med vikarier, men situationen beskrivs som akut.

Bevisen blir sämre med tid
Vårdnadsmål, häktade mål och ungdomsmål prioriteras alltid med förtur. Däremot tvistemål som gäller till exempel pengar är de som kan få vänta en månad eller fler.

Dan Sjåstan som är lagman på Blekinge tingsrätt menar att det inte är någon större skada skedd om man skjuter på dessa.

– Men samtidigt är det viktigt, för all bevisning blir sämre med tiden. En person som sett någonting får sämre minnesbild efter ett halvår, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".