En brandman sprutar vatten på brinnande hus, övning.
En brandman övar släckning av ett övertänt hus. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Tuff konkurrens tvingar räddningstjänst att söka sommarpersonal nu

"Man vill ju inte vara sist på tåget"
1:33 min

Redan i slutet av november gick räddningstjänsten i östra Blekinge ut och efterfrågade personal till den kommande sommaren.

– De allra flesta räddningstjänster börjar söka sommarvikarier tidigare och tidigare. Vi måste naturligtvis hänga med för att kunna rycka i den personal som finns att tillgå, säger Anna Henningsson, räddningschef i östra Blekinge.

Hård konkurrens
Sommarpersonalen rekryteras främst från brandmansutbildningarna i Revinge i Skåne och Sandö i Västernorrland. Dock måste studenterna ha gått tre terminer och avlagt examen i "Skydd mot olyckor". De måste också klara av diverse tester som kommer genomföras i mellandagarna. 

– Det har blivit en konkurrenssituation som har gjort att många räddningstjänster tidigarelagt de här tester. Då måste vi naturligtvis också hänga med, man vill ju inte vara sist på tåget, säger Anna Henningsson.

Sammanlagt behöver räddningstjänsten i öst fylla åtta positioner till sommaren.

Annan situation i väst
I västra Blekinge ser det något annorlunda ut. Här arbetar de med att tillsätta tre heltidstjänster. De håller även på att rekrytera ny timpersonal som ska kunna täcka behovet även under sommaren.

Därför krävs ingen ytterligare sommarpersonal berättar västra områdets räddningschef Melissa Millbourn.

– Vår förhoppning är att timpersonalen kommer att stanna även under sommaren så vi ser inget behov av att söka specifik sommarpersonal.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".