Elina Gustafsson. Foto: Sveriges Radio
Elina Gustafsson, vice ordförande i Socialdemokraterna i Karlskrona. Foto: Sveriges Radio

S i Karlskrona vill ha en mer generös flyktingpolitik

"Tror det finns ett starkt stöd för en human flyktingpolitik"
3:12 min

Socialdemokraterna i Karlskrona är ett av fem distrikt i Sverige som ställer sig bakom en motion som vill ha mer generös flyktingpolitik.

Det verkar bli strid om flyktingpolitiken inom Socialdemokraterna när det är dags för kongress i april.

Enligt SVT Nyheter är Karlskrona ett av fem distrikt i Sverige som ställer sig bakom en motion som vill ha mer generös flyktingpolitik.

– Det finns en besvikelse och ett missnöje kring den politik som regeringen genomfört när det gäller flyktingpolitiken. Jag tror det runt om i landet finns ett starkt stöd för en human flyktingpolitik, säger Elina Gustafsson som är vice ordförande i (S) i Karlskrona.

Flera stödjer
Motionen som riksdagsledamoten Sara Karlsson som är vice ordförande i Migrationspolitiska S-föreningen har varit med och tagit fram har stöd i sidoorganisationerna SSU, Tro och Solidaritet och Kvinnoförbundet.

Motionen föreslår bland annat:

  • att id-kontroller som försvårar för flyktingar att söka asyl tas bort

  • att man ska återinföra rätten för flyktingar att återförenas med sina familjer

  • att flyktingar ska ges permanenta uppehållstillstånd och inte som i dag tillfälliga                                                                                                                                 

– Det finns en besvikelse och ett missnöje och det är väl det som blir synligt nu. Jag vet att väldigt många Socialdemokrater är förbannade men knyter handen i fickan. Men nu när det snart är kongress har vi möjlighet att påverka vilken politik vår regering ska driva och vill få det testat, säger Elina Gustafsson.

Partiuttalande
Partisekreterare Lena Rådström Baastad sa bland annat i SVTs Agenda nu i november: "Vi kan inte gå tillbaka till den flyktingpolitik som Sverige hade förra hösten". Och "Klarar vi av att ge barnen en trygg och bra skola, klarar vi av bostadspolitiken när Sverige har haft ett högt flyktingmottagande? Vi svarar att vi behöver klara båda de här delarna."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".