Biobiljett
Foto: Arash Mokhtari/P3 Nyheter

Nya filmpolitiken drabbar föreningslivet

Svenska Bio: Från 1 januari har vi inget filmpolitiskt ansvar längre
2:23 min

En oväntad effekt av den nya filmpolitiken är att flera av landets medlemsdrivna filmföreningar får rejält höjda hyror nästa år.

Filmstudion i Karlshamn lever redan på marginalen och har svårt att klara en hyreshöjning. Det säger föreningens ordförande Philip Turner.

– Det är tveksamt som det ser ut i dagsläget.

I dag visar Filmstudion i Karlshamn i Blekinge filmen Room för sina ungefär 150 medlemmar. Men från januari har de fått veta att deras hyra troligen kommer att höjas på grund av den höjda momsen på biobiljetter.

För att klara sig kommer de behöva mer kommunalt stöd och medlemsavgifter.

– Det känns ogenomtänkt och vi känner en viss oro naturligtvis, säger Philip Turner.

Höjer hyror istället för biljettpriser
Att andra än de som säljer biobiljetter i kommersiellt syfte drabbas av den höjda momsen är en dominoeffekt av den nya filmpolitiken. Det beror på att landets biografer också hyr ut sina salonger till föreningar och festivaler.

Och när biograferna får högre kostnader, och inte vill höja de vanliga biobiljetterna, är höjda hyror ett sätt att kompensera.

Sveriges näst största biografkedja Svenska bio kommer att börja ta ut marknadspriser även för filmföreningar och festivaler när momsen höjs från årsskiftet. Svenska Bios vd Peter Formstam säger att biograferna inte längre har anledning att hålla nere hyrorna för vissa hyresgäster.

– Från 1 januari har vi inget filmpolitiskt ansvar längre. Och då måste alla våra kunder betala samma pris.

Dubbel höjning
Det handlar både om vanliga hyreshöjningar och att momsen på hyran höjs. Det berättar Per Eriksson på Sveriges förenade filmstudios, en paraplyorganisation för 100 föreningar som visar film ute i landets kommuner.

Det innebär att den faktiska hyreshöjningen för de värst drabbade filmföreningarna kan bli upp emot 50 procent, säger Per Eriksson:

– Många av de här orterna har redan ökat priset, för många fick en uppräkning av hyrorna när biograferna digitaliserade för något år sedan. Så vi fruktar vikande medlemstal.

Sveriges förenade filmstudios vill att regeringen kompenserar de drabbade filmföreningarna på samma sätt som små biografer ska få kompensation. Men några sådana löften har han inte fått än.

– Jag tror inte att någon har tänkt på den här effekten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".