Flicka i rullstol läser.
Flickan på bilden är inte den omskrivna i texten. Foto: Erik Svensson/TT

9-årig flicka får inte LSS-stöd av Ronneby kommun

Trots att Förvaltningsrätten i Växjö beviljade flickan stöd så står Socialnämnden på sig och ger inget stöd enligt LSS.

Socialnämnden i Ronneby menar på att flickan spenderar en stor andel tid i skolan där en elevassistent finns till hands. De skriver i sitt yttrande att hjälpbehovet "inte är av den karaktär och omfattning som krävs för att beviljas personlig assistans", enligt Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshinder, LSS.

Förvaltningsrätten i Växjö gav däremot flickan rätt till stöd. De skriver att det är "ostridigt" att flickan "tillhör personkretsen i LSS".

Förvaltningsrätten lägger även på ett antal timmar till nämndens ursprungliga uträkning som flickan anses behöva assistans. Detta innebär att hon faller inom ramen att ha rätt till LSS-stöd. Framförallt gäller detta hjälp med personlig hygien och assistans då det finns risk för självskadligt beteende.

Socialnämden står dock på sig och hävdar att ett viss föräldraansvar bör räknas med.
Nämnden avslår Förvaltningsrättens beslut och yrkar på att Kammarrätten i Jönköping ska fastställa deras beslut. Tills det är taget så ges inget stöd till flickan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".