ål
Foto: LEIF R JANSSON / TT

Utrotningshotad ål säljs till julborden

"När det gäller tiger - då blir det ett problem"
1:55 min

Nio av tio fiskaffärer säljer ål fast den är utrotningshotad. Det visar en undersökning som Världsnaturfonden gjort där man frågat 55 butiker runt om i Sverige.

Trots artens utsatthet råder delade meningar kring ålens plats på julbordet. På Världsnaturfonden, WWF, är man kritisk.

– När det gäller ål tycker man inte att det här är ett problem. Men när det gäller tiger, då blir det ett problem, säger Inger Näslund, Världsnaturfondens havs- och fiskexpert.

Vad vill ni inom WWF säga till dem som funderar på att ha ålen på julbordet?

– Avstå ålen och välj en annan art, säger Inger Näslund.

Tagit bort ål
Världsnaturfonden har i undersökningen också pratat med 101 restauranger där 90 procent uppger att de tagit bort ålen från menyn och julbordet.

Men forskaren Håkan Westerberg håller inte med om att ålen behöver tas bort från julbordet, trots att den minskat med 95 procent under de senaste 40 åren.

Han har forskat om ål sedan 1970-talet på Sveriges Lantbruksuniversitet och tycker Sverige tar fullt ansvar för beståndet.

– När man pratar om utrotningshotat så tänker man på 100 noshörningar. När det gäller ål är det fortfarande hundratals miljoner individer det handlar om, säger han.

Är det inte problematiskt när svenskar har en utrotningshotad art på julbordet?

– Nej, det tycker jag inte. Den svenska förvaltningen ligger inom de ramar som skulle ge en återväxt om resten av Europa förvaltade sin ål på samma sätt. Då finns ett utrymme för konsumtion, säger Håkan Westerberg.

Stänga ålhandeln
Problemet ligger alltså i att andra delar av Europa inte tar sitt ansvar för ålen, enligt Håkan Westerberg.

Det håller Inger Näslund på Världsnaturfonden med om.

– Långsiktigt är det positivt om vi kan stänga till den här ålhandeln för hela Europa under ett antal år, för att ha en långsiktig möjlighet att få tillbaka ålen och därmed också både ålfiske och försäljning. När en art är akut hotad och man bara har några procent kvar måste man ta till mer effektiva åtgärder för att återställa läget, säger Inger Näslund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".