Yrkesfiskaren Glenn Fridh vid sin båt.
Yrkesfiskaren Glenn Fridh är kritisk, men inte förvånad över årets resultat av säljakten. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Årets säljakt i Blekinge floppade

"Det spelar ingen roll om vi får skjuta 400"
3:05 min

Med mindre än en månad kvar av årets skyddsjakt av säl har bara fyra av 45 sälar skjutits. Nu vill yrkesfiskare se en regeländring.

Inför årets jakt meddelade Naturvårdsverket en regeländring som innebär att sälarna bara får skjutas inom 200 meter från fiskeredskap som tidigare haft påhälsning av säl.

Yrkesfiskaren Glenn Fridh från Karlshamn var kritisk till förändringen och tycker att resultatet är tragiskt.

– Sälen orsakar enorma skador och jag förstår inte varför man behövde ändra reglerna.

Fler men färre
Vid förra årets jakt fick man i Blekinge skjuta 30 sälar och av dem fälldes 19. I år utökades tilldelningen till 45 sälar men fram till den första december sköts bara fyra.

Men enligt Glenn Fridh spelar det ingen roll hur många sälar som Naturvårdsverket tillåter att det skjuts.

– Vi hade kunnat få skjuta 400 eller 800, det hade inte gjort någon skillnad med de här reglerna.

Vänta och se
Glenn Fridh och andra yrkesfiskare som hört av sig till naturvårdsverket vill att 200-metersregeln slopas, men vilthandläggaren Emil Ekström vill ännu så länge avvakta innan det blir någon förändring.

– Vi har som utgångspunkt att vi inte vill kasta runt besluten från det ena året till det andra, så vi vill se tydliga indikationer innan vi gör någon ändring.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".