Konflikt
Många konflikter skulle aldrig behöva hända. Foto: Monika Titor/Sveriges radio

Anställda i Olofström går kurs i att möta arga människor

"Hellre kaffe än konflikt"
3:28 min

En sträng röst. Eller avleda med en kopp kaffe.
Nu hålls en kurs i hur anställda i Olofström ska bemöta arga människor.

65 anställda inom funktionsstöd och äldreomsorg i Olofström går nu en utbildning i lågaffektivt bemötande. De ska bli bättre på att bemöta folk som är arga.

– Det behövs för att kunna bemöta när brukare kommer upp i ett kaos, när det egentligen är vi i personalen som triggar igång det, säger Pia Nilsson, verksamhetschef för funktionsstöd i Olofströms kommun.

Tjat funkar inte
Den lågaffektiva metoden går ut på att lära medarbetarna att inte starta onödiga bråk genom att låta irriterad eller stressad. Och att inte spä på och förvärra bråk genom att tala med sträng röst och upprepa ett och samma budskap som besökaren eller patienten redan är irriterad över.

– Genom att känna igen när någon är på väg in i affekt kan nu personalen avleda istället för att dras med i en konflikt, säger Lena Pettersson Nygren som undervisar personalen i Olofström.

Att stoppa sig själv i tid från att gå in i en konflikt är bra att kunna inte bara på jobbet utan även hemma, menar Lena Pettersson Nygren. Hon berättar hur man med lite välvilja och morot kan få bråkiga tonårsbarn att städa sina rum utan sura miner.

Lugnare på jobbet
Medarbetarna i Olofström har under hösten haft åtta träffar med Lena Pettersson Nygren där de utifrån konkreta fall diskuterat sig fram till hur man ska göra för att inte trissa upp en konflikt. Och situationen på arbetsplatsen har blivit mycket lugnare.

– Alla säger oj, det vänder upp och ner på sättet att tänka. Det är så enkelt, varför har vi inte gjort så förut, säger Lena Pettersson Nygren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".