Polis vid dator och siffror på papper.
Summorna är stora, beloppen lånades i människors namn utan tillåtelse. Foto: Fredrik Sandberg/TT och André Kvist/SR

"Henrik" lurades på tusentals kronor

"En väldigt cynisk och egoistisk människa har gjort detta"
2:44 min

Ilska, uppgivenhet och förolämpad: Så beskriver de drabbade känslan av att bli lurade på tusentals kronor.

Närmare 30 personer och ett antal banker är målsägande i det omfattande bedrägerifallet vid Blekinge tingsrätt.

En 28-årig man från Karlskrona misstänks för sammanlagt 26 fall av grovt bedrägeri. Han ska enligt polisen ha gjort kreditansökningar och lån i kunders namn utan tillåtelse för egen vinning. 

Många av privatpersonerna som är drabbade är ovilliga att berätta vad som hänt då de känner oro för sig själva och familjen. Men "Henrik" uttalar sig anonymt om vad som hände och hur det drabbade honom. 

– I början såg jag det som bagatellartat, det löser sig liksom. Men sen kändes det obehagligt, säger han.

Lovades lättförjänta pengar
Han fick ett erbjudande från den misstänktes verksamhet att skriva in sig i ett medlemsregister. Han lovades 1 500 kronor utan tvång till köp eller med risker. Det enda han delade med sig var sina sista fyra siffror i personnumret.

Men efter några veckor hade ett lån dykt upp i hans namn på 40 000 -50 000 kronor och misstankarna började växa. Efter kontakt med bank och verksamheten så dök ytterligare ett lån upp, nu var Henrik skyldig över 100 000 kronor, utan att han hade köpt en endaste pryl. 

– Jag hade kvar de här lånen och de försvann inte. Jag började ringa banken och de här personerna och hotade med polisanmälan för att... jag ville ju få bort det. 

En som utnyttjar andra hänsynslöst
Henrik är besviken över hur lätt det var för banken att bevilja lån i hans namn utan signatur eller tillåtelse. Men främst av allt är han arg på den eller de som gjort detta.

– Det verkar som att det är en väldigt cynisk och egoistisk människa som gjort detta, en sån som utnyttjar andra helt hänsynslöst ska åka dit. Detta har ställt till det för många.

I inslaget hör du medarbetare på P4 Blekinge återberätta de drabbades upplevelser.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".