Ulf Sundqvist i trefaldighetskyrkan
Ulf Sundqvist ingår i en projekgrupp tillsammans med Walla Carlson (Equameniakyrkan), Johanna Juhlin (Svenska Kyrkan) och Christina Pettersson (Pingstkyrkan). Men alla kyrkor i Karlskrona jobbar tillsammans för härbärget. Foto: Fanny Westling/Sveriges Radio

Kyrkan hjälper EU-migranter till arbetsförmedlingen

"Vill man få hjälp med att söka, så hjälper vi"
1:13 min

Utöver att ge tak över huvudet kommer kyrkorna erbjuda hjälp för EU-migranter att fylla i papper hos arbetsförmedlningen.

När man skriver in sig hos arbetsförmedlingen är det många papper som ska fyllas i. Om man inte kan språket kan det vara svårt. Därför vill Karlskronas kyrkor hjälpa utsatta EU-migranter. 

– Vi tänker att det är mycket bättre att bli timanställd än att sitta utanför en affär med en kopp, säger Ulf Sundqvist som är pastor i Pingstkyrkan.

Hjälpen ges på härbärget
Dagen innan julafton kommer härbärget som Karlskronas kyrkor fått bidrag från kommunen att öppna. Tanken är att det ska vara öppet för utsatta eu-migranters varje natt som det är kallare än fem plusgrader.

Utöver att ge tak över huvudet hoppas Ulf Sundqvist att kunna hjälpa till med just det här.

– Man skulle kunna timanställa en EU-migrant från Rumänien på samma sätt som man anställer en EU-migrant från Frankrike.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".