En kvinna i en vit rock sitter vid ett stort förstoringsglas.
Med en pytteliten nål kan Lotta Sahlin fixa till en röd näsa. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.

Fler fixar till sina röda näsor

"Utseendet har blivit legitimt att bry sig om"
1:36 min

Allt fler vill göra något åt sin röda näsa. Bland annat eftersom många förknippar röd näsa med att man druckit mycket alkohol.

Lotta Sahlin är hudterapeut i Karlskrona och hon berättar att det är flest män som vill ha hjälp med behandling.

– Det beror på att de inte skyddat sig med foundation. Vi tjejer sminkar oss oftare och det är ett skydd för huden. Det är ungefär som att måla en husvägg, det slits inte lika mycket när man har ett skydd på, säger hon.

Bonde fick hjälp
Många förknippar röd näsa och röda kinder med frisk luft, men vissa förknippar det även med att vara alkoholist. 

– En bonde som kom till mig berättade att många trodde att han hade druckit mycket genom åren. Det ville han inte höra för han hade inte tagit en droppe sprit i hela sitt liv, säger Lotta Sahlin. 

Två olika behandlingar
Hon beskriver att rödheten kommer när blodådrorna vidgas, och ju äldre huden blir desto mer uttöjda blir dem. Är man till exempel mycket ute i kyla eller värme så kan ådrorna till slut bli permanent vidgade och då syns rödheten hela tiden. Något som går att behandla med kärllaser eller diatermi, då blodkärlet bränns med en liten nål.

Utsidan matchar insidan
Orsaken till att fler nu väljer att fixa till sin röda näsa tror hon beror på att det är mer okej att bry sig om sitt yttre.

– Jag tror att det är så att har du en snygg utsida så har du en fin insida, säger hudterapeten Lotta Sahlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".