Hololens öppnar upp ett hologram.
Bengt-Åke Claesson går in i ett hologram. Foto: Monika Titor/Sveriges radio

Gå in i huset innan det är byggt

"Hur skulle det se ut från just ditt fönster"
2:35 min

Med hjälp av Hololens, ett par specialglasögon, kan man gå in i sitt framtida hus, vrida huset på tomten för bästa utsikt och provmöblera redan på projektstadiet.

– Du kan gå runt i huset. Vi projicerar upp det inne i glasögonen, säger Bengt-Åke Claesson, utvecklare på teknikföretaget CGI i Karlskrona.

Tekniken har hittills mest använts inom spelindustrin i USA. Att använda tekniken inom byggsektorn är helt nytt och planchefen i Karlskrona kommun, Ola Swärdh, är entusiastisk.

– När vi planerar en förändring i staden ser jag stora möjligheter. Man kan välja den egna balkongen eller fönstret och se hur det skulle se ut.

När kan man börja arbeta så?

– Vi tittar på det nu, hur man ska kunna använda tekniken tillsammans med de system som vi redan har, säger Ola Swärdh.

Många hör nu av sig till teknikföretaget CGI i Karlskrona för att få råd om hur just de kan använda den nya tekniken. Särskilt stort intresse visar byggsektorn där tekniken kan få flera användningsområden.

– I princip alla husmodeller finns, så man kan göra sina förändringar och sen ladda upp ett hologram på tomten, anpassa det som du vill ha det och verkligen gå in och utforska innan du beställer.

– Det här är bara enkla tillämpningar vi pratar om nu, men det här kommer ta en enorm fart, säger Bengt-Åke Claesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".