Närbild på en ung kvinna med långt hår.
Jennifer Stenfelt ser hellre att eleverna startar sociala företag än välgörenhetsföretag. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.

Ung företagsamhet kritiska till välgörenhetstrend

"Det är inte hållbart företagande"
3:26 min

Gymnasielevernas UF-företag blir allt mer inriktade på välgörenhet och sociala företag. Men de senaste årens trend är inte enbart positivt.

Från organisationen Ung företagsamhet ser man ett problem i att stora delar av ett UF-företags vinst skänks till välgörenhet.

– Det är inte hållbart att man skänker hela sin vinst, det ger inte en sann bild av att driva företag, säger Jennifer Stenfelt, regionchef för Ung företagsamhet i Blekinge och Bromölla.

Har bara ökat
Hon säger att trenden med sociala företag och välgörenhetsföretag började för tre, fyra år sedan och sedan dess har det bara ökat. 

– Jag tror det är nutidens generation som tänker så och det bådar ju gott för framtiden.

Styr över
Men från Ung företagsamhets sida så försöker man alltså nu styra över eleverna till socialt entreprenörskap istället för välgörenhet, vilket i praktiken innebär att företagsidén på något vis löser ett samhällsproblem. Till exempel att UF-företaget samarbetar med ett utländskt företag där man vet att arbetarna blir väl behandlade och får en rättvis lön.

– Då arbetar man mer med hållbar utveckling, tar in fairtrade-produkter och skapar ett hållbart företag. Vi har gått lite hårdare åt och börjat informera mer om att välgörenhet inte är riktigt hållbart, säger UF:s regionchef Jennifer Stenfelt.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".