Utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Marcus Ericsson/TT.
Arkivbild. Foto: Marcus Ericsson/TT.

Regeringen beredd att stötta Karlshamn

Användning av hamnarna i Slite och Karlshamn till Nord Stream 2 kommer att ha en negativ påverkan på svenskt försvar, sa försvarsminister Peter Hultqvist på en presskonferens efter ett möte med representanter från de båda kommunerna.

Försvarsministern sa också att regeringen är beredd att stötta Gotland och Karlshamn ekonomiskt om det inte blir någon uthyrning av hamnarna.

Representanter för Karlshamns kommun säger att kommunstyrelsen nu måste diskutera hur de ska gå vidare med planerna på uthyrning av hamnen. Informationen som kommunerna fått i dag är i huvudsak sekretessbelagd. Försvarsministern säger att de därför inte kan gå in på detaljer om vad som sagts på dagens möte.

Påverka svenskt försvar
Försvarsministern vill inte svara på frågan om de avrått kommunerna att upplåta sina hamnar till Nord Stream 2.

Han säger att regeringen delar försvarets bedömning att det skulle påverka svenskt försvar negativt.

Regeringen kan inte köra över det kommunala självstyret, säger utrikesminister Margot Wallström.

Regeringen fick i somras ett underlag från Försvarsmakten som granskade planerna på gasledningen Nord Stream 2. Men utrikesdepartementet ansåg, enligt uppgift till Ekot, att det inte var tillräckligt för att påstå att till exempel uthyrning av hamnen i Slite utgör ett säkerhetspolitiskt hot 

Ytterligare information
Ekot erfar att Försvarsmakten efter diskussion fick ett nytt uppdrag att lämna ytterligare information. Det kom in för tre veckor sedan till regeringen. Men inte heller det räckte för att övertyga utrikesdepartementet. 

Efter mötet i dag, som leds av utrikesminister Margot Wallström, talar mycket för att det blir försvarsminister Peter Hultqvist som tar över frågan om uthyrningen av hamnarna.

Från att ha betraktats som ett eventuellt säkerhetspolitiskt hot mot Sverige kan frågan då ha förvandlats till enbart en försvarspolitisk fråga.

Utrikesdepartementet vill enligt uppgift till Ekot ta sin hand ifrån frågan.

Informationsmöte
Mötet i dag med Gotland och Karlshamns ledande politiker kommer att vara ett informationsmöte.

Uthyrningen av hamnarna är en kommunal fråga där det kommunala självstyret gäller. Regeringen kan inte bestämma, men kan ge information om läget.

De möjligheter som diskuterats för att hindra Nord Stream 2 från att hyra är till exempel att staten skulle gå in och hyra hamnarna till samma pris, omkring 50 miljoner kronor för Slite hamn. Men något besked i frågan väntas inte i dag.

Skulle regeringen bestämma sig för att på något sätt stoppa uthyrningen säger ryska Nord Stream 2 att rören kommer att mellanlagras på andra sätt och bygget av den 120 mil långa dubbelledningen i Östersjön mellan Ryssland och Tyskland kan ändå genomföras.

Mer om Nord Streams gasledning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".