Skylt på sjukhusområdet och hall på sjukhus.
Hundra fler födslar än tidigare år har inte underlättat för barnmorskorna. Foto: André Kvist/Sveriges Radio och Erik Nylander/TT

Barnmorskor tyngda av sen semester

"Hög arbetsbelastning - jobbar utan att äta eller gå på toaletten"
3:37 min

Förlossningen på Blekingesjukhuset har gått med minimibemanning sedan sommaren. Orsaken är fler födslar, tyngre arbetsbörda och sommarens semester.

I somras accepterade barnmorskorna på Blekingesjukhusets förlossningsavdelning att endast ta ut tre veckors semester. Ett beslut som var nödvändigt för att få ihop bemanningen under sommaren. 

Tyngre arbetsbörda
Sedan dess har avdelningen nätt och jämt gått runt. De senarelagda semestrarna, hundra fler födslar än tidigare år och en tyngre arbetsbörda har slitit hårt på personalen.

– Det har varit en tuff tid med många förlossningar och färre barnmorskor, säger Mikaela Eriksson, barnmorska på förlossningen. 

Sedan sommaren har man haft tre barnmorskor istället för fyra. Något som ses som riskabelt om en ur personalen blir sjuk. Sammanlagt har de hand om 13 förlossningsrum och förberedande rum.

Accepterar inte
Förhoppningen är att det nu ska vända till nästa år. Sex nya barnmorskor har anställts och sjukhuset ser även till att vidareutbilda sjuksköterskor till barnmorskor.

Men med höstens tunga erfarenhet i bagaget så kommer barnmorskorna inte att acceptera en förkortad semester även nästa sommar. 

– Det skapar en alldeles för hög arbetsbelastning. Barnmorskorna på förlossningen jobbar högpresterande nästan varje dag, många gånger utan att kunna äta eller gå på toaletten. Så då behöver man sin vila, säger Johanna Granberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".