Soldater med en jaktrobot som ska fästas under ett Jas-Gripen.
1 av 3
Soldater ur flygunderhållskompaniet laddar ett av F17:s Jas-plan med robotar. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
Robotar på ett släp.
2 av 3
En inte helt obekant syn för den som gjort sin värnplikt inom flygvapnet på 80- och 90-talet. Dallas-jeep med tillhörande släp. Fordon som fått hämtas från försvarets förråd. Foto: Mikael Eriksson/Sverigesradio
Viggen-plan på rad längs en snöig väg
3 av 3
Idag kallas det "spridd klargöring". Under kalla kriget handlade det istället om att sända iväg stridsflyget till vägbaser. Här ett antal Viggen under en övning från 70-talet. Foto: A…. Anderson / SAAB

Ny version av övning från kalla kriget

3:05 min

Återigen övar F 17 på att sprida ut sina flygplan i händelse av krig. En typ av övning som var vanlig under kalla kriget, men som legat på is i nära tio år.

Den gamla "Dallas-jeepen" kommer körande med ett släp lastat med robotar som ska hängas under vingarna på ett av flottiljens Jas-gripen.

Bilarna dök upp på flygflottiljerna i början av 80-talet, men ställdes sedan i förråd för runt tio år sedan.

Gott skick
Nu när man åter övar på att tanka och beväpna planen på annan plats än den ordinarie behövs bilarna igen.

– Vi fick hämta dem från olika förråd, men trots att bilarna stått så länge var det bara en av dem som inte startade, berättar Chrisitan  Bertilsson som är ställföreträdande chef på flygunderhållskompaniet.

Sprida risker
Det hela ser väldigt odramatiskt ut, men det är en övning för avsevärt mer dramatiska förhållanden. För det handlar om att vid en kris kunna sprida ut sina flygplan över ett större område. Allt för att minimera riskerna att flera av planen ska förstöras vid ett angrepp mot Sverige.

– Om något skulle slå ner på flottiljen är det inte lika många flygplan som skadas om vi har spridit ut dem. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista