Slite hamn. Foto:
Slite hamn. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland

Gotland säger nej till Nord Stream 2

Region Gotland säger nej till att hyra ut hamnen i Slite till Nord Stream 2. Mötet i går med regeringen fick regionen att ändra uppfattning.

Formellt kommer beslutet att säga nej att tas av tekniska nämnden på torsdag.

– Där kommer vi att säga nej till att upplåta hamnen till Nord Stream, säger Tommy Gardell (S) nämndens ordförande.

Majoritet för nej
Socialdemokraterna på Gotland har tidigare varit för en uthyrning, men mötet med försvarsminister Peter Hultqvist (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) i går ändrade den saken. Nu finns det en stor majoritet för att säga nej, påpekar Tommy Gardell.

– Det är riktigt att den information vi fick då har varit avgörande för oss. Vi i regionen kan inte göra den sortens bedömningar som man gjort på försvarsdepartementet och UD och det är självklart att vi måste rätta oss efter deras bedömningar, säger Tommy Gardell.

En besvikelse
Det som talat för en uthyrning på Gotland är hyresintäkter från hamnen på 25-50 miljoner kronor till kommunen som har en hårt ansträngd ekonomi. Men också arbetstillfällen och nya inkomster för näringslivet.

– Det blir självklart en besvikelse. Det handlar om arbetstillfällen och det hade varit ett lyft för hotell och affärer i Slite, säger Tommy Gardell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".