Två döda torskar.
Torskfisket ska förändras i Östersjön. Foto: Cornelius Poppe/TT.

Nya torskfiskeregler införs vid årskiftet

Istället för dagens system med ransoner för torskfisket i Östersjön så kommer cirka 250 fiskefartyg att tilldelas en årlig fångstmängd.

– Det här är i linje med EU:s gemensamma fiskeripolitik. Vi inför ett system som är mer flexibelt för enskilda fiskare och som ger dem bättre möjlighet att leva upp till kravet att all fisk som fångas ska landas, säger Ingemar Berglund för Havs- och vattenmyndigheten i ett pressmeddelande.

De som inte tilldelas individuella fiskemöjligheter har möjlighet att fiska på en kustkvot, som inte fördelas individuellt. Detta innebär enligt Havs- och vattenmyndigheten att det småskaliga kustfisket i stort sett kan bedrivas som tidigare.

De arter som 2017 föreslås fördelas enligt det nya systemet är torsk, kolja och havskräfta i Östersjön och Västerhavet, gråsej, vitling och nordhavsräka i Västerhavet och rödspätta i Skagerrak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".