Lastbil fast i svår halka på väg 548.
Foto: Niklas Axelsson/Sveriges Radio

Nya vägskyltar trafikfara – yrkeschaufförer bländas

Stellan Bresch, yrkeschaufför: "Du blir nästan blind"
1:22 min

En del av vägskyltarna som Trafikverket har satt upp de senaste åren är så reflekterande att de bländar och kan vara en trafikfara. Det anser många lastbilschaufförer.

Stellan Bresch och Anders Garpenstedt kör långa transporter på kvällar och nätter och säger att skyltarna är ett problem.

– Om du kör med hellyset på mot de här stora vita och blå skyltarna så ser du ingenting. Du blir näst intill blind. Så mycket reflekterar de här nya skyltarna, säger Stellan Bresch och får medhåll av Anders Garpenstedt:

– Skulle det vara vilt på vägen så ser man det inte.

Större reflexkraft
Sedan några år tillbaka har skyltarna som sitter längs våra vägar en högre reflexkraft än tidigare. De syns bättre, men bländar också mer - särskilt yrkeschaufförer som sitter en bit upp och som har starka lysen på bilen.

På Trafikverket är man väl medveten om kritiken och för att minska problemen har man nu valt att sänka reflexkraften på en del av de nya vägmärkena som köps in. Däremot är det inte aktuellt att byta ut några gamla skyltar, säger enhetschefen Mats Sandgren.

Vinklades fel
Ett problem kan också vara att vägskyltar bländar eftersom de vinklades fel när de sattes upp, och det är något som kan åtgärdas, säger Mats Sandgren.

– De ska ju vara vinklade från vägen in mot skogen, och är de inte de, eller till och med felvinklade in mot vägen, då är det klart att det blir bländande. Så får vi konkret vetskap om ett sådant vägmärke så kan vi ju titta på det, säger Mats Sandgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".